Het “ls” commando UNIX

Het ‘ls’ command wordt gebruikt om de inhoud van mappen te tonen “ls”

De inhoud van uw huidige werkdirectory, wat slechts een technische manier is om aan te geven in welke directory uw terminal zich momenteel bevindt, wordt weergegeven als u het “ls”-commando uitvoert zonder verdere opties.

Toon alle verborgen/gewone  files en directories “ls -a”

De bestanden die beginnen met een punt zijn verborgen (.). De huidige map (.) en de bovenliggende map (..) worden weergegeven door “ls -a”.

Volledige info “ls -l”

De optie “ls -l” geeft de inhoud van de huidige map weer in een lange lijst, één per regel. De regel begint met de machtiging voor het bestand of de map, de naam van de eigenaar en de groep, de bestandsgrootte, de datum en tijd van aanmaak/wijziging, de naam van het bestand/de map en enkele van de kenmerken.

Files met speciale characters “ls -F”

De opdracht ls categoriseert de bestanden met behulp van de parameter “ls -F”. Het betekent mappen die eindigen met een schuine streep (/), bestanden die kunnen worden uitgevoerd met een asterisk (*), symbolische koppelingen met een volgnummer met het tariefsymbool (@), FIFO’s met een verticale balk aan het einde (|), en gewone bestanden die niets bevatten.

Toon File Index Nummer “ls -i”

Voor interne doeleinden moet u mogelijk het indexnummer van een bestand weten. Gebruik de optie “ls -i” om het indexnummer weer te geven. U kunt bestanden met speciale tekens in hun naam verwijderen door het indexnummer te gebruiken.

Toon laatst gewijzigde files “ls -t”

Het meest recent gewijzigde bestand wordt als eerste weergegeven aangezien het bestand is gesorteerd op wijzigingstijd. Gebruik de opdrachten ls en -t samen om toegang te krijgen tot het meest recent bewerkte bestand in de huidige map.” ls -t

Toon File grootte in leesbaar Formaat “ls -lh”

Een andere veel voorkomende ls-optie is -h of -human-readable en -h moet worden gebruikt met -l en -s om formaten zoals 1K 234M 2G enz. af te drukken. Hierdoor worden de bestandsgroottes weergegeven in een door mensen leesbaar formaat in plaats van in bytes.

Als u” ls -lh” gebruikt, wordt de volledige informatie over de bestands- of mapnaam weergegeven en als u ls -sh gebruikt, worden alleen de grootte en de bestandsnaam of mapnaam weergegeven.

Toon omgekeerde volgorde op datum “ls -ltr”

In de bovenstaande opdracht wordt het l-argument gebruikt voor het formaat van een lange lijst, het t-argument sorteert alle bestanden en mappen op basis van de wijzigingstijd en geeft de nieuwste als eerste weer, en het r-argument wordt gebruikt om de sorteervolgorde om te keren.

“ls -ltr

List alle files/directories in omgekeerde volgorde “ls -r”

De optie “ls -r” toont alle bestanden en mappen in omgekeerde volgorde. De bestanden en mappen zijn allemaal gerangschikt in omgekeerde alfabetische volgorde.

List UID en GID van files en directories “ls -n”

De opdracht “ls -n” geeft de UID (User ID) en GID (Group ID) van elk bestand en elke map weer, één per regel. Een typische gebruiker en groep (UID en GID) hebben er 1000, maar de root-UID en GID hebben nul.

List alle files en directories zonder owner details “ls -g”

De optie “ls -g” is vergelijkbaar met de optie “ls -l”, maar de optie ‘-g’ slaat de details van de eigenaar van het bestand en de map over.

Display de Sub-directories zonder files “ls -d */”

Deze opdracht “ls -d  */” kan worden gebruikt om alleen de submappen weer te geven en alle andere bestanden te verbergen.

Display ls command Help page “ls –help”

Door deze “ls –help” te gebruiken, kunt u een handleiding voor het ls-commando maken. Het heeft meer opties. Sommigen van hen worden hieronder gegeven ter referentie.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *