Contact

Algemene voorwaarden
prtscr 2014-03-15 12 01 30 prtscr 2014-03-15 12 04 03 prtscr 2014-04-10 12 25 55
prtscr 2014-04-10 12 26 09 prtscr 2014-04-10 12 26 22 prtscr 2014-04-10 12 26 38
1 Watt RMS HIFI hoofdtelefoon versterker

Voor mensen die veel met muziek bezig zijn ervaren veelal het probleem van het slechte dynamische bereik van de meeste hoofdtelefoon uitgangen  op soundcards, pc outputs mengpanelen en goedkopere hoofdtelefoon versterker.
Je kan natuurlijk je hoofdtelefoon in uw eindversterker pluggen van je studioboxen maar dan heb je het risico dat je ofwel veel te hard gaat, of vergeet het volume terug te draaien wanneer je die uitplugt met als gevolg dat de buren ook even uit hun zetel springen, maar vooral de ruis bij stille passages van de grotere versterkers is niet zo leuk. Daarom hou ik liever die 2 gescheiden.
Natuurlijk voor iemand die graag muziek beluisterd en het onderste uit de kan wil en niet alleen van vermogen maar ook van klank, dynamiek, stereobreedte en een zo goed mogelijke weergave , betekent dat, dat  de signaalpieken zowel in het laag, midden als hoog probleemloos moeten kunnen worden verwerkt en de pieken moeten dus haarfijn zonder enige vorm van begrenzing worden weergegeven. Daarom zit er op deze versterker geen enkele vorm van toonregeling of andere toeters en bellen om het zo straight mogelijk te houden.
Om aan al deze voorwaarden te voldoen zonder daarbij enkele honderden euro’s te moeten besteden aan een pro systeem heb ik dit versterkertje ontwikkeld. Het gekozen ontwerp is niet bepaald het goedkoopste maar wel een beproefd model van versterker die men veel terug vindt in hoog vermogen versterkers omwille van de stabiele werking en goede prestaties. Het ontwerp is dus bewust discreet gehouden.
Deze versterker heeft voor een hoofdtelefoon enorm veel vermogen af , maar het is zeker niet de bedoeling om dit met zoveel kabaal op uw oren los te laten. Het overmatig vermogen heeft als grote voordeel dus het verwerken van signaalpieken zonder te vervormen bij een acceptabel geluidsniveau. Het volle vermogen loslaten op uw koptelefoon wordt op lange termijn dodelijk voor uw hoofdtelefoon en dit is voor uw oren ook geen goede zaak. DAT IS DUS ZEKER NIET DE BEDOELING!!!!
Bij een geluidsniveau van +- 90dB is de kans op het clippen van de versterker nihil te noemen en als er dan eens een extra signaal piek moet verwerkt worden heeft de versterker voldoende vermogen om dit probleemloos en haarfijn te verwerken. Het zal uiteraard verleidelijk zijn om eens echt hard te gaan maar let wel, u kan bij hogere geluidsniveaus uw gehoor beschadigen en anderzijds uw oren zullen ook anders gaan reageren waardoor je eigenlijk de geluidsgolven niet meer juist gaat interpreteren en bepaalde frequenties anders gaan overkomen dan ze in werkelijkheid zijn. Na een nachtje stappen in een danscafe weet je wel wat ik bedoel, op den duur zijn je oren zodanig overbelast geweest dat je bepaalde details in de muziek nog nauwelijks gaat horen door het gepiep die daar ergens tussen je oren blijft suizen .

1.Het schema
1.1.De voeding
De voeding is zoals altijd opgebouwd uit een gelijkrichter en 2 forse elko’s en een transfo van 2*16v 15VA. Na gelijkrichting en afvlakking komt men op ongeveer 2*24vdc. Om geen problemen in de voortrappen te krijgen met wisselende lijnnivo’s is er ook nog een extra gestabiliseerde voeding voorzien onder de vorm van U1-U2 die een zeer stabiel nivo geven van +-15V. En dit maakt het onderscheidt tussen de betere en de goedkopere ontwerpen. De voeding spanning is niet kritisch daar de transistoren meer dan over gedimensioneerd zijn.
1.2.Zero adjust,
De nulpunt regeling op de uitgang van de versterker is noodzakelijk af te regelen op zo’n klein mogelijk spanning (0mv is ideaal) max +- 5mv.
Dit dient te gebeuren met potmeter r2
1.3.Current source-mirror.
Zoals eerder vermeld gaat het om een beproefd en bewezen schakeling met een vast ingestelde current source q1-q2 die een vaste knooppunt spanning levert via q3 naar de 2 stroombronnen q8-q11  met elk hun verschillende emitter weerstand om hun kring van  een vast ingestelde stroom te voorzien. Q4-Q5 zijn een current mirror om de stroom in de verschiltrap Q6-Q7 zo gelijkmatig mogelijk te houden en dragen dus ook bij aan de vermindering van de uiteindelijke, hoe klein die ook mag zijn, vervorming.
Door deze weerstanden en daarbij horende ruststromen wordt de “second stage” op zo’n 10mA stroom gezet die dan via de dioden q10 een voorspanning creëren over het uitgangspaartje q12-q13. Die voorspanning zorgt er voor dat er over de weerstanden r22-r23 ongeveer 250mv staat wat ongeveer overeenkomt met een 17mA rustroom in de eindtrap.
Verder is alles nogal standaard voor een goede eindtrap.
De rust stroom in de eindtrap dient voorzicht afgeregeld te worden, trimmer r19 volledig links omdraaien en voorzichtig rechtsom verhogen tot de spanning op r22-r23 oploopt tot een 250mv met kortgesloten ingang. Meet nogmaals het nulpunt nivo aan de uitgang en stel desnoods bij tot beide zaken juist geregeld zijn.
2.Bouw
Bij de bouw dient men wel te letten dat q10 tegen de koelplaat van q12-q13 staat voor de temperatuur stabilisatie. Alle massa punten dienen in ster , dus op 1 punt samen te vallen ivm het zogenaamde “motorboaten” van de versterker maw de vervelende 50HZ brom te vermijden. Ook is het aangewezen de 2 versterkers apart op dus 2 printen te zetten met elk hun apparte koelplaat en de voeding eveneens op een aparte print die dmv een metalen scheiding in de metalen behuizing gemonteerd wordt en dit om de EMC straling van de transfo en elkos tegen te gaan. De metalen behuizing dient ook aan hetzelfde (ster) nulpunt te worden verbonden !!! . Het kan voorkomen dat die straling ervoor zorgt dat de versterker toch nog ergens de 50hz brom als spikes opneemt die men dan toch nog ergens in de verte kan horen wanneer de volume potmeter open staat zonder dat er een audiosignaal aanwezig is. Het komt er dus vooral op aan zich te houden aan de regels om aardingslussen, voedingspikes en emc straling zoveel mogelijk te vermijden, zo bekom je een high end versterker die in de handel al snel enkele honderden euro’s kost.
Aan de ingang dient er uiteraard een potmeter te staan van 10k log voor het regelen van het volume!!!! (potmeter r6)

3.Resultaten;
De versterker deed zoals berekend zijn ding van 10Hz-35kHz sinus  en verstookte in rust bij een stereo-uitvoering een 2watt aan warmte.
Ik heb er een aantal meting op verricht zoals maximale belasting, rms output, demping, slew rate en een fft analyse met de digitale scoop, en die toonde geen noemenswaardige anomalieën bij verschillende frequenties, kortom het deed eigenlijk alles wat je van een goede versterker meettechnisch mag verwachten.
Ik kan hier uitgebreid over uitweiden maar uiteindelijk is er slechts 1 meet instrument die er echt toe doet, en dit zijn uw oren. Ik heb, bij wijze van proef, een aantal voor mij zeer bekende nummers beluisterd van klassiek tot pop, dance, rock, techno, dvd films en nog een paar andere genres en vergeleken met hetgeen uit de Phone outputs kwam van de soundblaster kaartjes en mijn mengpaneel , en dit om eens het verschil te horen, en ik was wel onder de indruk van de dynamiek bij vooral korte aanslagen van gitaren, piano’s en vooral hele diepe of punch bassen die haarscherp worden weergegeven bij een wat hoger volume en vooral ook de stereobreedte door het effectief fysisch splitsen van de 2 versterkers, en niet te vergeten ook de zeer hoge frequenties die nu wel zeer zuiver en uitgesproken aanwezig waren.
Kortom voor iemand die hoge eisen stelt aan geluid bij het maken of beluisteren van muziek is dit ontwerp, vond ik toch zelf , een toppertje. De enige vereiste is dat men uiteraard niet gaat besparen op een degelijke hoofdtelefoon van één of ander pro merk.
Let er wel op dat die een 32ohm type is met een zo breed mogelijk frequentie spectrum en een rms vermogen van min 500mW.

Pro’s :
·een overschot aan vermogen.
·Haarfijn geluid en goede dynamiek vooral bij het bekijken en beluisteren van films.
·Mooi stereobeeld met nagenoeg geen overspraak tussen de kanalen, contrast, diepgang en helderheid van het geluid.
·Goede demping.
Contra’s
·het stroomverbruik die een 2 a 3 watt is in rust.
·Niet al te goedkoop te bouwen. bouwkosten incl behuizing = +-100€.
·Je begint je vooral te ergeren aan het slechte geluidsmateriaal die je vindt op videochannels en het internet in het algemeen, omdat je nu wel echt alles opmerkt, de kleinste oversturing, ruis, compressie of slechte conversie bij mp3’s is nu echt wel goed te onderscheiden.
Veel succes en luistergenot bij het nabouwen van dit ontwerp
.

Ps: Wij zijn niet verantwoordelijk nog aansprakelijk voor de bouw, (mis)gebruik, aangesloten apparaten of gelijk welke vorm van klacht  van dit voorgesteld ontwerp. Gebruik en bouw is volledig op eigen risico.
Sitecsolutions
Your partner in automation solutions
Webdesign : Sitecsolutions