Contact

Algemene voorwaarden
PA400 "N" Mosfet power amplifier

Dit is een prototype versterker die opgezet was als renovatieprojectje van een oude defecte versterker.
Deze is dan ook opgebouwd uit zoveel mogelijk gerecupereerd onderdelen om het zaakje echt "low cost" te houden en om aan te tonen dat oude afgedankte toestellen veel onderdelen bevatten die kunnen gerecupereerd worden om nieuwe zaken mee te maken.
De enige nieuwe onderdelen zijn de weerstanden, potmeters, trimmers en kleine transistoren , de rest ( voeding, elko's, gelijkrichter, stuurtrappen, mosfets en behuizing) was recup die na het samenbouwen weer een aantal jaren dienst kunnen bewijzen.
Het doel van deze renovatie was om een low cost versterker te bouwen die als huiskamer versterker meer dan voldoende vermogen gaf om allerhande toestellen op aan te sluiten zoals, mp3 spelers, game consoles, computer, tv, DTV en alle apparaten die maar een phone output of rca uitgang hebben te kunnen benutten en het geluid wat meer volume te geven.
Met het vermogen die deze versterker biedt heb je al meer in huis dan de meeste hedendaagse stereoketentjes die amper nog 20 watt rms geven.
Zoals men kan zien in het schema is deze ook opgebouwd uit een symetrische voortrap die als grote voordeel heeft dat deze geen TIM vervorming heeft, geen plopgeluiden bij het opstarten en nagenoeg geen dc component op de uitgang.
De dc voltage op de uitgang bedroeg bij dit prototype slechts 10mV en 4.6mV zodat er geen dc compensatie noodzakelijk was.
De onderdelen zijn nagenoeg allemaal standaard te verkrijgen transistoren en mosfets.
De mosfets zijn allemaal van het "N" type waardoor deze beide dezelfde capacitieve eigenschappen hebben en daardoor de kans op oscilatie waarvoor deze gevoelig zijn verminderen.
Daarom is het ook noodzakelijk ervoor te zorgen dat er geen draadgewonden weerstanden maar koolstofweerstanden gebruikt worden zodat deze niet kunnen gaan werken als spoel en zodoende HF oscilatie genereren in het signaal.
Er zijn ook 2 kleine condensators van 1nF toegevoegd in de stuurtrap om eventuele oscilaties de kop in te drukken.
Door het gebruik van mosfets is bij het clippen (oversturen) van de versterker een minder agressieve klankleur te horen dan bij gewone transistoren, deze typische eigenschap van de mosfet is daarom zeer interessant.
Nog een groot voordeel tov traditionele ontwerpen met grote transistoren is dat de voortrap veel lichter kan uitgevoerd worden aangezien men nagenoeg enkel met spanning deze moet sturen waardoor de voortrap veel minder stroom dient te leveren. Ook kunnen de hedendaagse mosfets veel meer dissipatie vermogen verwerken en zijn ze minder gevoelig voor het thermische avalance effect waardoor deze doorslaan, doch is een thermische stabilisatie wenselijk en bij onze ontwerpen wordt dit altijd verder toegepast.
De versterker kan zonder probleem in brug gestuurd worden op 8ohm en levert dan met gemak 200 watt rms, ideaal ook om in te bouwen in een top of baskast.
De koeplaat die gebruikt werd is voor normaal huiskamer gebruik, wil men deze versterker gebruiken als PA of gitaarversterker is het wel aan te raden de koelplaat groter te nemen en eventueel geforceerde koeling te voorzien,
Na de bouw werd de versterker uitvoerig getest en gaf volgende resultaten:


2 x 50 watt rms 8 ohm 100 watt music power.
2 x 100 watt rms 4 ohm 200 watt music power.
1 x 200 watt rms 8 ohm bridge 400 watt music power.
THD 50watt 8ohm <0.5%.
F-3db 12Hz-55KHz.
voeding 2 x 36 volt dc ( 2 x 24volt ac) 200 VA. (alle elko's 40V)
zekering  voedingslijn  6.3AT.
voedingselkos 4x 6800 F/40V.
Brug minimum 15A/200v.


Info voor de brugaansturing zie link  en voor nog grotere vermogens zie  PA600 , PA1800
Voor deze versterker is een SPC wenselijk.
2014-04-25 22 53 58 2014-04-25 22 54 13
2014-04-25 22 54 30 2014-04-25 22 54 55
Sitecsolutions
Your partner in automation solutions
Webdesign : Sitecsolutions