Contact

Algemene voorwaarden
Versterkers in brug schakelen

Met deze eenvoudige schakeling kan men een stereo eindversterker aansturen, het volume regelen en eventueel één van de twee versterkers in tegenfase aansturen, zodat we de zogenaamde brugschakeling kunnen maken tussen 2 versterkers.
Dit ontwerp is universeel van opzet en kan voor iedere versterker gebruikt worden mist die versterker een belasting van 4 ohm luidsprekers aan kan.
Normaal word een luidspreker aangesloten op de uitgang en de massa maar bij brugversterker ligt dat anders.
In onderstaand principe schema zien we dat de luidspreker geschakeld word tussen elke uitgang van een versterker waardoor we de spanning op de speaker verdubbelen en het vermogen verviervoudigen.
Dit kan men niet zomaar doen aangezien iedere versterker eigenlijk nu een belasting van 4 ohm ziet ipv 8 ohm.
Maw de eindtrappen moeten dit dus aankunnen, veel versterkers zijn niet geschikt om op 4 ohm te kunnen werken dus dit moet zeker bekeken worden als men deze schakeling wil gebruiken op een bestaand exemplaar.
Wat ook belangrijk is dat beide versterkers hetzelfde signaal nivo krijgen om een goede brugwerking te verzekeren maw de volume regelaars bij bestaande exemplaren moeten evenveel openstaan; is dit niet het geval dan kan men het maximum vermogen er niet uithalen.

Principe schema van een brugschakeling met de tda2003 mini amp maar voor grote versterkers blijft dit ook gelden

prtscr 2014-04-10 12 16 54 prtscr 2014-04-10 12 16 41
prtscr 2014-04-10 12 17 25 prtscr 2014-04-10 12 17 09
Universele volume regeling met mogelijke aansturing in tegenfase voor 1 van de 2 versterkers

De voeding voor de print vindt men hier
Er is ook nog een alternatieve methode om dit te verwezenlijken dmv een DI box
In bepaalde Di boxen zit er een rca ingang waarvan men het nivo kan regelen en een gebalanceerde uitgang.
Die gebalanceerde uitgang kan men benutten door het hot signaal (pin 2 xlr) naar bv het linkse kanaal van de versterker te sturen en het cold signaal (pin 3 xlr) naar het rechtse kanaal, daar beide signalen in tegenfase zijn is dit dus ook een manier om beide versterkers en tegenfase aan te sturen, en dit voor een zeer betaalbare prijs en zonder dat men de bestaande versterker moet demonteren of aanpassen.
Let wel op dat dit enkel kan met versterkers die 4 ohm luidsprekers kunnen aansturen in normaal stereo bedrijf en dat de brugbelasting dus minimum 8 ohm is !!!

Onderstaand een voorbeeld van zo'n DI box en het bekabelingschema.

Sitecsolutions
Your partner in automation solutions
Webdesign : Sitecsolutions